Paneldebatter på SPOT+ 2024
Foto: Line Svindt
Skrevet af Amalie Löwén – 16.04.2024
Er musikkritikken som vi kender den død? Den danske musik har gennem flere år fået trangere kår. Læsertallene daler samtidigt med at musikstoffet prioriteres mindre og mindre i dagspressen. Bare indenfor det seneste års tid er Berlingske og Jyllands-Posten begyndt at skære markant ned på kulturdækningen, og samme gradvise udvikling har man kunnet observere ved de fleste andre dagblade. Internationalt er der ligeledes røre i vandet i kraft af det anerkendte musikmedie Pitchforks lukning og overgåen til herremagasinet GQ.
Disse nedskæringer har ikke kun konsekvenser for musikkritikken i de danske medier, men også for samfundet som helhed og musikerne selv– både etablerede og kommercielle musikere, men også musikere som arbejder indenfor smallere og mere nicheprægede udtryk. Hvordan påvirker det den kulturelle dialog og kunstens fremtid, hvis musikken ikke har en plads i den offentlige samtale? Hvad betyder udviklingen i mediebilledet for de udøvende kunstnere selv? Hvor skal de musikinteresserede kigge hen efter de smallere genrer og morgendagens stjerner? Hvilke nye former for kritik kan vi forestille os bliver fremherskende i den nærmeste fremtid? Disse spørgsmål vil vi forsøge at blive klogere på under denne paneldebat.
Panel: Anna Ullman, kritiker og kulturjournalist; Alma Kjær Agergaard, artist/Iomfro; Ole Rosenstand Svidt, konst. chefredaktør/GAFFA; Malthe Hjort, musikjournalist og anmelder/Soundvenue.
Moderator: Nanna Balslev, tidl. musikredaktør/Berlingske, underviser/RMC.
Præsenteret af Art Music Denmark i samarbejde med Promus & SPOT+.
Vi tager pulsen på den danske livescene i denne debat med et “roterende” panel og Carsten Holm som vært. Vi vil komme omkring tendenser og udfordringer inden for livescenen ved at tage livtag med et par myter; tømmer de store events de mindre spillesteder for publikum, og har de mindre spillesteder svært ved at tiltrække de store navne? Hvordan går det med publikum og vækstlaget? Er der aktuelle internationale tendenser, der vil få indflydelse på den danske scene i nær fremtid? Og hvordan står det til med dynamikken mellem spillesteder, agencies, artister og de øvrige brancheaktører, når “skødet er skrevet” og kontrakten er i hus?
Gæster: Line Mosfelt/Jelling Festival; Mette Kier/Vejle Musikteater; Maria Jeppesen/Aabenraa Live; Søs Vikkelsøe/ Kulturværftet; Emma Hestbæk/SBP; Baris Citirikkaya/turkis; Michael Marino/HUSET i Hasserisgade; Sofie Høj/The Artist; Mikkel Xavier/Smukfest
Vært: Carsten Holm, radiovært/Danmarks Radio
Præsenteret af Promus & SPOT+ i samarbejde med Carsten Holm.
Færdig med musikuddannelse – og hvad så?
Uddannelse betaler sig ikke. Sådan lyder en nedslående konklusion fra en undersøgelse af arbejdsforholdene for musikere og komponister i Danmark. Samme undersøgelse viser desuden, at knap halvdelen af de udøvende musikere og komponister rent faktisk er højtuddannet. Modsat tendensen i resten af Danmark betyder længden på din uddannelse bare ikke noget for, hvor godt det går dig i din karriere, og hvor mange penge du tjener, når du står som færdiguddannet fra konservatoriet eller deslige. Samtidig viser en anden undersøgelse, at mange inden for musikbranchen oplever mistrivsel, hvor stress og angst er velkendte følgesvende. Er det muligt, at dette hænger sammen med snævre opfattelser af succeskriterier inden for musikerfaget? Mangler de studerende vigtig information om det konkurrenceprægede arbejdsmarked, de står overfor, og redskaber til at opbygge et bæredygtigt arbejdsliv i en branche, der er i konstant forandring? I denne paneldebat stiller vi skarpt på, hvilke strategier og tiltag de etablerede musikuddannelser har for at hjælpe sine dimittender godt ud på den anden side, så de netop kan skabe en bæredygtig karriere.
Panel: Mads Ravnsbæk, daglig leder/Sound (Rytmisk Musikkonservatorium); Kristina Holgersen, sangskriver, adjunkt/Det Jyske Musikkonservatorium, studielektor/Rytmisk Musikkonservatorium; Anne Meldal Nørgaard, rektor/Danish Songwriting Academy
Moderator: Christina Holm Dahl, vicerektor/Syddansk Musikkonservatorium
Keynoten om “When Music Speaks” efterfølges af en panelsamtale om rapportens resultater og anbefalinger, samt hvor og hvordan branchen skal sætte ind med ambitiøse løsninger.
Panel: Sara Indrio, forperson/Dansk Artist Forbund, Katrine Ravn, artist manager/The Bank og Karen Vincent, managing director/Warner Music Denmark.
Moderator: Maja Hald, radiovært/Radio4
Præsenteret af Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling, der står bag forskningssamarbejdet med University of Westminster, i samarbejde med Promus & SPOT+.
Køb billet til SPOT Festival og SPOT+ lige her.
SPOT+
SPOT+ foregår d. 3.-4. maj 2024
SPOT+ er Danmarks største konference for musikbranchen.
Læs mere og køb din billet her.