Artist Management

Manageren kan ses som en slags “projektchef”, der både står for at rådgive artisten i forhold til karrieren, udvikle artistens brand og alt det business-relaterede. Herunder finder du en introduktion til, hvad en artist managers arbejde går ud på.

En manager er i mange tilfælde artistens tætteste samarbejdspartner, når det handler om alt andet end at skabe musik. Derfor er det først og fremmest vigtigt, at manageren og artisten har et godt samarbejde og en fælles vision. En manager tager sig typisk af alt det planlægningsmæssige og strategiske i forbindelse med koncerter, indspilninger, udgivelser, artistens brand, publikumsudvikling, sociale medier og presse.

Manageren er artistens kontakt udadtil og repræsenterer personen både inden for og uden for musikbranchen. Manageren står for at skabe artistens netværk.

Helt overordnet er managerens opgave er at gøre det muligt for artisten af optimere mulighederne for at udvikle det kunstneriske og kreative potentiale. Deri ligger bl.a., at manageren skal kunne tænke strategisk og planlægge artistens karriere på en systematisk og logisk måde, der giver mening for netop denne artist. Manageren bliver dermed ansvarlig for at lede artistens udvikling som en bæredygtig forretning og et brand, der passer til artistens målgruppe. Det gøres ved at opsætte en række mål og strategier i samarbejde med artisten og arbejde mod at realisere dem.

Nogle af de egenskaber, en artist manager skal besidde, er at kunne forhandle, prioritere, træffe de bedste beslutninger og rådgive artisten i business- og karrierespørgsmål. Derudover skal manageren være god til at organisere og koordinere på et helt lavpraktisk niveau, så artisten er på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Manageren er ansvarlig for artistens kontrakter, økonomi og rettigheder og står for den “daglige drift” og administration, så ting blive gjort effektivt, regninger bliver betalt, indtægter indhentet og møder sat i kalenderen.

 

Eksempler på danske managements:

  • The Bank – The Minds Of 99, Dopha, Joyce, Zar Paulo m.fl.
  • Then We Take The World – Lukas Graham og Julie Pavon
  • ATC Management – Chinah, Phlake, Sekouia og Lowly
  • The Music Company – Clara, Mekdes m.fl.
  • No Waw – Jada
  • Soul Camp – Medina, Drew Sycamore, Burhan G m.fl.
  • The MGMT – Iris Gold, Alexander Oscar m.fl

 

Læs mere om artist managerens rolle og arbejde her.

 

Introduktionen til artist management er udviklet af Promus i samarbejde med Toke Holt, tidligere manager for Volbeat, og med af inspiration fra britiske MMF’s (Music Managers Forum) beskrivelse af artist managerens rolle.

Foto øverst: SPOT+ 2022. Fotograf Kristian Gade
Foto nederst: Music Cities Network.

Danske Artist Managers (DAM)

Vil du vide mere?