Musikselskaber

Musikselskaber arbejder med at producere, distribuere og markedsføre musik i forbindelse med artisters udgivelser af musik.

Et musikselskab (eller pladeselskab) er en virksomhed, der varetager områder som produktion, distribution og markedsføring for solister og bands. Derudover tager de hånd om en række administrative opgaver og udgifter. For det får musikselskaberne en del af den indtægt, som solisten eller bandet genererer.

I dag kaldes pladeselskaber ofte for musikselskaber, da musik nu udkommer i mange formater og ikke kun på vinyler. Der er tre internationale major selskaber, som har filialer i Danmark: Sony Music, Universal Music og Warner Music. Derudover findes der en række uafhængige musikselskaber, såkaldte indie labels, som både kan være små og mellemstore virksomheder og enmandsforetagender. De fleste musikselskaber har en musikalsk og genremæssig profil. Ønsker man at starte et samarbejde med et musikselskaber, er det derfor en god ide på forhånd at undersøge, hvilke selskaber der passer til ens egen musikalske stil. De tre major labels arbejder primært med mainstream genrer, der rammer et bredt publikum, mens indie labels i mange tilfælde har en stor betydning for udgivelsen og udbredelsen af mere nichepræget musik samt up.

Du kan finde lister over pladeselskaber i Danmark via brancheorganisationerne IFPI’s og DUP’s medlemlister. Se links herunder.

 

Links

IFPI Danmark
DUP – Danske Uafhængige Pladeselskaber

 

Foto øverst: SPOT+ 2022. Fotograf Line Svindt
Foto nederst: Grobund LIVE 2022, Train. Fotograf HeartMatter Media / Kim Song Sternkopf