Vill Vill Vest

Ny måling om kønsfordeling i musikbranchen

Af Amalie Löwén – 23. september 09:58

Musiklivets Partnerskab har for første gang kortlagt kønsfordelingen i den danske musikbranche. Målingen skal inspirere til at bruge data som et redskab til at fremme ligestilling.

Behovet for forandring i en branche præget af skæv kønsfordeling har siden 2022 fået mere end 80 organisationer, institutioner og virksomheder til at tilslutte sig Musiklivets Kodeks for Lige Adgang. Af disse har 47 nu indrapporteret nøgletal for at belyse kønsfordelingen på tværs af forskellige roller og ansvarsområder. Rapporten dækker alt fra spillesteder og festivaler til pladeselskaber, forlag, uddannelsessteder og interesseorganisationer. Den viser en tydelig vilje til transparens og udvikling, men der kræves flere data for at skabe et repræsentativt billede af hele musiklivet.

”Med rapportens nøgletal for kønsbalance har vi fået en nulpunktsmåling, der kan hjælpe os med at evaluere udviklingen i fremtiden – konstruktivt og faktuelt. Målingen skal udvides, så vi fremadrettet tilføjer flere målepunkter og flere respondenter til datagrundlaget,” udtaler Sara Indrio, forperson i Dansk Artist Forbund og del af styregruppen i Musiklivets Partnerskab.

Tendens til flere mænd i ledelsen

Målingen omfatter 655 mænd og 580 kvinder. Den største kønsforskel ses på direktionsniveau, hvor mænd gennemsnitligt udgør 68 procent af posterne. I det ledelseslag, der ligger lige under, er fordelingen 57 procent mænd og 43 procent kvinder. Blandt medarbejdere uden ledelsesansvar er balancen næsten lige, med en fordeling på 50-50. Dette viser, at kønsforskellen øges, jo højere op i hierarkiet man kommer.

Størst forskel blandt virksomheder i musikbranchen

Dataene viser, at kønsforskellen er størst i virksomheder i musiklivet. Her tegner mænd sig for 68 procent af bestyrelsesposterne og 82 procent af stillingerne på direktionsniveau. Til sammenligning er fordelingen mere ligelig hos uddannelsesinstitutioner og interesseorganisationer, hvor mænd og kvinder er næsten lige repræsenteret i både bestyrelser og direktioner.

Vilje til forandring, men behov for mere handling

87 procent af deltagerne arbejder med at øge viden om diversitet og inklusion, og ingen oplever manglende opbakning fra ledelsen. Alligevel nævner næsten halvdelen tid som en barriere, mens en tredjedel peger på økonomi og manglende viden som hindringer for yderligere handling. For at fremme forandringen har Musiklivets Kodeks for Lige Adgang formuleret seks principper for inklusion og mangfoldighed. Disse skal gøre arbejdet med ligestilling mere håndgribeligt og sikre lige muligheder i både skabende, udøvende og ledende roller.

Rapporten kan læses i sin fulde længde lige her.

Mere aktuelt

Mere aktuelt

Tilbage til oversigt